“13-ти август” e първият български късометражен филм в онлайн стрийминг платформата Max

23 май 2024

“13-ти август” на режисьора и сценарист Венцислав Сариев e първият български късометражен филм, наличен в онлайн стрийминг платформата Max. Той се нарежда в селекцията със съвременно родно кино, „Български продукции“, в българския каталог на платформата. В първите си 24 часа "13-ти агвуст" се нареди на 7-мо място сред най-гледаните филми в новата платформа.Тийзър.

“13-ти август” е филм, вдъхновен от действителни събития от близкото минало. Историята проследява срещите на Виктор и Таня в края на учебната година на 11-и клас. Двамата стават все по-близки в разгара на лятната ваканция, въпреки опасността, надвиснала навсякъде около тях.

Филмът участва в множество фестивали, като печели награда “Европейски ценности” на 45-тото издание на Drama International Short Film Festival в Гърция през 2022 и награда „Най-добър късометражен филм: на 8-мото издание на Международния филмов фестивал в Бургас.

Режисьорът и сценарист Венцислав Сариев споделя:Филмът е история по действителен случай. И макар случаят да е един и да е конкретен, съм сигурен, че прилича на много, много други. В България случаите на домашно насилие са плашеща статистика, която все още е тема табу и за която все още не се говори достатъчно. Психологическите травми, които подобна среда нанася на децата, са дълготрайни и често фатални за качеството им на живот като възрастни. Темата за насилието не е нова, но тя е вечно актуална и ще бъде актуална, докато това насилие не бъде разбрано, а причините за него лекувани и впоследствие отстранени. Смятам, че колкото по-открито често говорим за насилието (в лични истории, като тази разказана във филма), толкова повече имаме шанс да изградим защита срещу него. Вярвам, че никой не е изначално лош и този, който е насилник, е станал такъв, защото самият той е бил насилван. Когато този ужасяващ кръговрат бъде осъзнат от възможно най-много хора, чак тогава можем всички заедно да се преборим с него и да развием защитни механизми, така че историята на Виктор и Таня да става по-скоро частен случай, отколкото плашеща статистика."

Филмът вдъхновява инициативата "13-август: заедно срещу агресията и насилието", която е част от кампанията на продуцентската компания NoBlink! и фондация „Не мигайте пред българското кино“ с цел превенция на агресия сред младежите. По данни от миналата година всяко второ българско дете (47%) е преживяло насилие под някаква форма до навършване на 18 годишна възраст. Всяко трето дете (34,8%) посочва, че се чувства в опасност у дома, в училище или в общността. Кампанията мотивира за подаване на сигнали и превенция на агресията между и срещу младежи.

В ролите са Александър Тонев, Боряна Симеонова, Захари Бахаров, Богдан Бухалов, Славян Божинов, Александър Бенев, Денис Маринчев, Спартак Апостолов, Никола Полихронов, Радена Вълканова, Меглена Караламбова и др. Продуценти са Венцислав Сариев, Сияна Недялкова, Александър Алексиев и Николай Стоичков (NO BLINK). Режисьор и сценарист е Венцислав Сариев, оператор е Димитър Тенев, звукорежисьор е и постпродукция звук е Светлозар Георгиев, за монтажа отговаря Димитър Якимов, музиката е дело на Евгени Енчев – Гена, а костюмите на Ванина Цандева & Urbanize Shop.

Българският късометражен филм “13-ти август” е вече наличен в онлайн стрийминг платформата Max.

Latest news