Skip to main content

Документалният филм, копродукция на HBO, „Пианофорте“ е номиниран за международните награди Emmy®

26 септември 2024

Документалният Max Original филм „Пианофорте“, който е интимен портрет на млади пианисти, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен", е номиниран за международните награди Emmy®. Филмът, копродуциран от HBO, дебютира по-рано тази година в онлайн стрийминг платформата Max и е достъпен в Централна Европа (България, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Словения и Северна Македония), Полша, Испания, Португалия и Холандия. Филмът е режисиран от Якуб Пионтек, продуциран от Мачей Кубицки (Telemark) и копродуциран от HBO, Института "Фредерик Шопен", Arte, ZDF, Ventana Film, Мазовецкия културен институт, MX35 и съфинансиран от Полския филмов институт.  

Номинациите за международните награди Emmy® за 2024 г. бяха обявени преди няколко дни от Международната академия за телевизионни изкуства и науки. Има 56 номинирани в 14 категории от 21 държави. „Пианофорте“ (Telemark sp. z o.o./ HBO / Arte, Полша) е номиниран в категорията „Най-добра телевизионна арт програма“ и ще се състезава с още три заглавия – Robbie Williams (RSA Films Ltd. / Netflix United Kingdom), Virgilio (House of Chef / Astromax Argentina) и Who I Am Life (WOWOW Inc. / Wood’s Office Japan).

По време на предварителния кръг те са 160. След това остават около 80, а после 40. Накрая само 10 късметлии стигат до финала. Това са състезателите в легендарния Международен конкурс за пиано "Шопен", който се провежда на всеки пет години във Варшава, Полша. Филмът проследява еклектична група от млади музиканти от цял свят, които са се подготвяли от деца за тази възможност, която се появява веднъж в живота.

Като предлага рядък поглед зад кулисите на триумфалните върхове и съкрушителните спадове, режисьорът Якуб Пионтек улавя огромното напрежение, пред което са изправени тези музиканти в преживяване, което съчетава сълзи от изтощение и отчаяние с екстатична радост от свиренето. „Пианофорте“ е както доказателство за силата на забележителната музика, така и интимен портрет на млади пианисти, преминаващи през съревнование, интензивни тренировъчни сесии, нови приятелства, много драма и още повече нерви.

Филмът имаше своята световна премиера на фестивала Сънданс, последвана от европейска премиера на CPH:DOX. Отличен е на полските филмови награди "Орли" за най-добър документален филм и печели престижната международна награда Golden Reel за изключителни постижения в звуковия монтаж. Сред наградите на филма са Visions du Reel (Награда на публиката), It's All True (Специално споменаване), Millenium Docs Against Gravity (Награда на публиката, Награда за най-добра продукция), Młodzi i Film (Награда за най-добър режисьор), Филмов фестивал в Монклер (Специално споменаване за монтаж), номинации за наградата IDA за най-добър музикален документален филм и за наградата MPSE Reel за изключителни постижения в музикалния монтаж.

Победителите ще бъдат обявени на 52-та гала церемония по връчване на международните наградите Emmy® в Ню Йорк на 25 ноември 2024 г.

„Пианофорте“ е достъпен за стрийминг в Max.


Документалният филм на Якуб Пьотек „Пианофорте“ е продуциран от Мачей Кубицки, Каш Дударевич и Зофия Куявска за Telemark. Създатели са Ула Климек, Йоанна Попович (TAG), Филип Дрождж и Якуб Пи Вшисткихтек със специалната подкрепа на Полския филмов институт и експертите към него. Копродуценти са Артур Шкленер, Йоана Чоржепа за Националния институт „Фредерик Шопен“, Ханка Кастелицова и Тереза Кейлова за HBO, Иза Лопух за PGP, Анна Списш за филмовата комисия на Мазовия във Варшава, Павел Жемилски и Матеуш Вайда за MX35 и Ханс Роберт Айзенхауер за ZDF и Ventana Film.

Contacts

Victoria Ivanova

Senior Publicity Manager SEE, Baltics, CIS, Med & Israel + Sports

+ 359 895 655 822 | victoria.ivanova@wbd.com Warner Bros. Discovery | 1000 Sofia, 128 Georgi Sava ...


Radina Zhekova

PR Specialist

radina.zhekova@wbd.com Warner Bros.Discovery | 1000 Sofia, 128 Georgi Sava Rakovski, fl. 4 Max| H...


Latest news