Skip to main content

Гледаме документалната HBO Original поредица „Шоу-шимпанзета: Kогато падне завесата“

19 август 2024

Продуцентът и режисьор на „Tiger King“ Ерик Гуд се впуска в завладяващия свят на шимпанзетата и ни среща с колоритните личности, които ги отглеждат, в документалната HBO Original поредица от четири части „Шоу-шимпанзета: Kогато падне завесата“, която дебютира днес в стрийминг платформата Max. ТРЕЙЛЪР

Бившата медицинска сестра, превърнала се в търговец на екзотични животни, Тоня Хадикс, която нарича себе си „Доли Партън на шимпанзетата“, прекарва дните си в грижи за животни в плен. Но нейната безгранична любов към едно шимпанзе се превръща в дива игра на котка и мишка с властите и организация за защита на правата на животните. Чрез преживяванията на Тоня и други „майки на шимпанзета“, „Шоу-шимпанзета: Kогато падне завесата“ разкрива уникалните връзки, които се образуват между собствениците и техните изключително интелигентни домашни маймуни. Поредицата разкрива рисковете, които хората поемат, когато се опитват да отглеждат тези животни като членове на семейството си, както и рисковете за благосъстоянието на самите животни.

Сюжетът на забавната, но и трагична документална поредица от четири части се развива с темпото и напрежението, присъщи на трилър, и изследва завладяващия, често необозрим и таен свят на отглеждането на шимпанзета, както и колоритния и сложен състав от герои, които го обитават. Тоня се грижи за седем шимпанзета в плен, отгледани като таланти за реклами, фотосесии и филми. Тя изпитва особена привързаност към Тонка, 32-годишно пенсионирано холивудско шимпанзе, което тя твърди, че обича повече от собствените си деца. Събитията приемат неочакван обрат, когато Тонка изчезва и Тоня е изправена пред съдебен процес, заведен от организация за защита на правата на животните. Тя поставя Тонка и себе си в епицентъра на дългогодишна сага, включваща нейното семейство, власти, клоун под прикритие и актьора Алън Къминг, който участва заедно с Тонка във филма от 1997 г. „Бъди“.

Показвайки и други драматични истории за шимпанзета, живеещи в плен, „Шоу-шимпанзета: Kогато падне завесата“ повдига трудни въпроси като притежаването на примати от частни лица и безразсъдството да им бъдат приписвани човешки черти.

Ето какво да очакваме в епизодите:

Епизод 1
Тоня Хадикс, бивша медицинска сестра, превърнала се в търговец на екзотични животни, се бори да запази попечителството над своите „деца“ – седем шимпанзета, отглеждани за участие в реклами, фотосесии и филми. Срещаме се и с други „майки“, сред които жена, отгледала бебе шимпанзе заедно с невръстната си дъщеря.

Епизод 2
Когато бившето холивудско шимпанзе Тонка изчезва, PETA започва разследване, а съдебната битка с високи залози ескалира в светлината на друг случай – шимпанзе на име Травис едва не убива жена в Кънектикът.

Епизод 3
Актьорът Алън Къминг, работил с Тонка по филм години по-рано, добавя $10,000 към вече съществуващата награда за изчезналото шимпанзе. Екипът на документалния филм е изправен пред етична дилема, когато научава подробности около случая на Тонка – той наподобява друг случай от Орегон, взел опасен обрат.

Епизод 4
Започва да става ясно какво се е случило с Тонка, а на Тоня ѝ е трудно да го приеме. Мечтае да отвори свой собствен резерват на остров, където да може да живее сред шимпанзета.


HBO Documentary Films представя „Шоу-шимпанзета: Kогато падне завесата“, продукция на Goode Films. Режисьор е Ерик Гуд, продуценти са Лиса Ривера, Евън Уайз, Тим Моран, Адриен Гитс, Чарлз Дивек, Дъг Абел, Джеймс Лу, Кариса Риджуей и Дуейн Кънингам, а изпълнителни продуценти са Джеръми Макбрайд и Ерик Гуд. За HBO изпълнителни продуценти са Нанси Ейбрахам, Лиза Хелър и Тина Нгуен.

Първи епизод на документалната HBO Original поредица „Шоу-шимпанзета: Kогато падне завесата“ е вече достъпен в онлайн стрийминг платформата Max.

Contacts

Radina Zhekova

PR Specialist

radina.zhekova@wbd.com Warner Bros.Discovery | 1000 Sofia, 128 Georgi Sava Rakovski, fl. 4 Max| H...


Latest news