Skip to main content

Warner Bros. Discovery отчита рекордна аудитория на Олимпийските игри в Париж. Стрийминг платформата Max и линейните канали на Eurosport увеличават гледаемостта и ангажираността си в Европа

15 август 2024

  • Със 7 милиарда минути стрийминг платформата Max повишава ангажираността на зрителите.
  • В неделя, 4 август, Warner Bros. Discovery отбеляза рекорд в Европа - 600 милиона минути произведени и излъчени в един ден.
  • Рекорден брой нови платени абонати за стрийминг през периода на игрите; 77% повече отколкото в Токио 2020.
  • Събота, 27 юли, беше денят с най-голям брой нови платени абонати на Warner Bros. Discovery в Европа в историята на компанията.
  • България също е сред страните с рекордно повишение на стрийминг в Max и рейтинг на Eurosport.

Warner Bros. Discovery отбеляза рекордна гледаемост и ангажираност във всички платформи по време на Олимпийските игри в Париж 2024 г., обхващащи безплатен ефир, платена телевизия, стрийминг, уеб и социални мрежи, които завършиха с церемонията по закриването в неделя, 11 август 2024 г. 

Подкрепен от неотдавнашият старт на Max на 25 европейски пазара, Париж 2024 отбелязва първата истинска "стрийминг Олимпиада" в Европа. Повече хора стриймваха още повече олимпийско съдържание по-дълго от всякога. Сред най-важните за отбелязване моменти са:

Обща гледаемост

Кумулативен обхват от повече от 215 милиона души в Европа, които са гледали олимпийскo съдържание в платформите на Warner Bros. Discovery (Max и discovery+), което е с 23% повече, отколкото на Олимпийските игри в Токио 2020 (+40 милиона).

Това включва Max и discovery+, както и телевизионните канали на Eurosport и безплатните ефирни канали в Норвегия (TVNorge), Швеция (Kanal 5) и Финландия (Kutonen, TV5).*

Зрители на стрийминг

Повече от 7 милиарда минути стрийминг по време на игрите - шест пъти повече отколкото в Токио 2020.

Рекорден ден: В неделя, 4 август, се наблюдава рекорд на Warner Bros. Discovery в Европа от 600 милиона минути в рамките на един ден, излъчени в Max и discovery+.

Денят включваше финалът на 100 м за мъже, мачът за титлата в мъжкия тенис между Новак Джокович и Карлос Алкарас, последният ден от състезанията по плуване и женското състезание на шосе в колоезденето.

Четири пъти повече уникални зрители на стрийминг в платформите на Warner Bros. Discovery,  включително Max и discovery+, по време на игрите в сравнение с миналите олимпийски игри.

 

Абонати на стрийминг

Новите платени абонати за стрийминг надхвърлиха тези за Токио 2020 само след четири дни от състезанията в Париж (събота, 27 юли - вторник, 30 юли 2024 г.**).

Рекорден брой нови платени абонати за стрийминг за периода на игрите; 77% повече отколкото в Токио 2020.

В събота, 27 юли, се наблюдава най-високият брой нови абонати на платения стрийминг на Warner Bros. Discovery абонати за един ден в Европа (Max, discovery+).

Значителен ръст на абонатите на всички големи пазари в Европа, особено във Франция, Италия, Полша, Швеция и Обединеното кралство.

За първи път Eurosport имаше регионален канал с програма ориентирана към България, Румъния, Унгария Чехия и Словакия. 

В него зрителите можеха да гледат и специалното ежедневно предаване "Bonjour, Paris", в което участваха Цветана Пиронкова, Йордан Йовчев и Симона Пейчева, а ето и какви са данните за интереса към този вариант на Eurosport 2:

В България зрителите гледаха всеки момент от Олимпийските игри Париж 2024 в стрийминг платформата Max и по Eurosport 1 и Eurosport 2. В Маx са гледани над 400 000 часа, като средното време, прекарано от един зрител, е 4,1 часа. Eurosport 1 донесе обхват от над 1,4 млн. души, което е с 49% повече в сравнение с Олимпийските игри Токио 2020, със средно 6,6 часа гледане на уникален зрител. Най-гледаните спортове (въз основа на гледаните часове) по Eurosport 1 са лека атлетика, плуване и волейбол.

 

Джей Би Перет, главен изпълнителен директор и президент, Global Streaming and Games, Warner Bros. discovery, заяви:

"Париж 2024 надмина всички очаквания на феновете и аудиторията в Max и стрийминг бизнеса на Warner Bros. Discovery. Добавихме милиони нови платени абонати и ангажирахме милиони зрители ежедневно в стрийминга, които са гледали милиарди минути съдържание по време на Игрите. Темпото на растеж на стрийминга ни само набира сила и ние все още имаме пред себе си почти половината от глобалния пазар. Поздравления и благодарности на страхотните ни партньори от Международния олимпийски комитет (МОК) и организаторите на Париж 2024 г. комитет за епохалните олимпийски игри."

Андреас Георгиу, президент и управляващ директор на Warner Bros. Discovery за Обединеното кралство и Ирландия и на WBD Sports Europe, заяви:

"Париж 2024 отново демонстрира стойността на първокласния спорт, който стимулира аудиторията и ангажираността в голям мащаб. Ние използвахме максимално тази възможност, като предоставихме продукция от световна класа, включваща изключителни експерти на екрана и разказване на страхотните олимпийски истории, което отново се доказа като печеливша комбинация. Оказа се, че Max променя правилата за гледане на спортни предавания с подобрено продуктово изживяване и нови интерактивни функции, които насърчиха повече абонати да влязат в платформата и да останат ангажирани за по-дълго време."

Другите акценти включват: 

  • Безплатни уеб услуги, приложения и социални мрежи.
  • Повече от 4,5 милиарда гледания на видеоклипове на публикации на Warner Bros. Discovery Olympics в социалните мрежи.
  • Близо десет пъти повече от тези на Токио 2020 и над четири пъти повече от тези на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 и Токио 2020, взети заедно.
  • TikTok и Instagram са основните двигатели на гледанията. 

Безплатна и платена телевизия

Средната линейна телевизионна аудитория на Warner Bros. Discovery за Париж 2024 е с два два пъти по-високи показатели от тези на Токио 2020, което показва, че Олимпийските игри продължават да бъдат привлекателни за зрителите от Европа във всички платформи.

Впечатляващи дялове на аудиторията - над 80% за редица събития - бяха наблюдавани както в безплатния ефир (Финландия, Норвегия и Швеция), така и в платената телевизионна мрежа на Eurosport - включително увеличаване на дела спрямо партньорите в безплатния ефир в много територии.

В понеделник, 5 август, Kanal 5 в Швеция отбеляза рекордна телевизионна аудитория, тъй като Шведският златен медалист Арманд Дюплантис спечели състезанието по овчарски скок за мъже. 82% телевизионна аудитория е сред най-високите в историята на Kanal 5.

В Полша Eurosport 1 & 2, достъпни чрез платена телевизия, имаха най-добрия си ден и най-високата средна аудитория по време на Игрите в сряда, 7 август, като привлякоха дял от 9,7% . Eurosport 1 беше вторият най-гледан канал в страната в този ден***. Най-малко девет от десетте най-гледани дни на Eurosport в Полша бяха по време на Париж 2024.

Първите олимпийски игри след обединението на Warner Bros. и Discovery бяха показани на близо 50 пазара и на 20 езика в Max, discovery+ и чрез Eurosport за линейната телевизия. По силата на новото споразумение, обявено през януари 2023 г., Warner Bros. Discovery ще продължи да бъде единственото място, което ще представя всеки момент от Игрите в своите стрийминг и цифрови платформи и ще притежава пълните права за платена телевизия. Това включва зимните олимпийски игри в Милано и Кортина през 2026 г., Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г., Зимните олимпийски игри във Френските Алпи 2030 г. и Олимпийските игри в Бризбейн 2032.

*Кумулативната аудитория е общият обхват на всички канали, стрийминг услуги и уебсайтове на Warner Bros. Discovery и  ще бъде измерена, след като всички данни бъдат консолидирани след Олимпийските игри.

**Ден 1 и 2 на Олимпийските игри се проведоха в събота, 27 юли, и неделя, 28 юли 2024 г., но спортните събития на Игрите започнаха в сряда, 24 юли, а церемонията по откриването се състоя на 26 юли.

*** Линейната телевизионна аудитория се отчита до 11.08.2024 г. на следните територии: Дания, Франция, Финландия, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Швеция, Обединеното кралство, Финландия. Окончателните общи данни за аудиторията за Олимпийските игри ще последват след приключването им.

 

 

Contacts

Victoria Ivanova

Senior Publicity Manager SEE, Baltics, CIS, Med & Israel + Sports

+ 359 895 655 822 | victoria.ivanova@wbd.com Warner Bros. Discovery | 1000 Sofia, 128 Georgi Sava ...


Камен Алипиев

Eurosport PR, Bulgaria

Warner Bros.Discovery 1000 Sofia, 128 Georgi Sava Rakovski, fl. 4 Max| HBO HD | HBO 2 HD | HBO 3 ...


Latest news